[...] w zeszłym miesiącu. Z insuliną to totalne nieporozumienie! Pewnie stąd, że w literaturze fachowej czynnikiem insulinopodobnym nazywa się każdą substancję, która obniża poziom cukru we krwi. Insulina oprócz tego, że zmniejsza poziom cukru (glukozy), to jeszcze silnie stymuluje anabolizm białek. Jednak, nie każdy mimetyk (naśladowca) insuliny [...]
[...] szybciej, niż je przyswaja. Im więcej masy udało mu się wypracować, tym szybciej tracił ma wadze. Zrezygnował więc z treningu areobowego, ponieważ starał się utrzymać wysoki poziom cukru w organizmie, tak żeby nie wykonywać procesów katabolicznych w tkance mięśniowej. Jako niechęć do aerobów i innych ćwiczeń spalających kalorię jest jednak [...]
[...] a ta spala się uwalniając energię niezbędną dla skurczu mięśni. Po zakończeniu wysiłku nadmiar glukozy ulega ponownie przemianie w glikogen. Toteż po skończonym wysiłku poziom cukru u osób chorych na cukrzycę, jak też i u zdrowych wyraźnie się zmniejsza. Jaki jest bilans glukozy zdrowej osoby, w czasie wysiłku dłuższego niż 15 minut? Jeśli [...]
szukałem w archiwum czegoś na temat indeksu glikemicznego i znalazłem, ale wszędzie było albo za mądre, albo nie do końca wyjaśnione. "węglowodany o wysokim IG podnoszą poziom insuliny i powodują tycie" ale dlaczego?? jeśli jednak już gdzieś to było (albo coś podobnego) to proszę o skasowanie "Które węglowodany służą do redukcji tkanki tłuszczowej [...]
[...] szybciej, niż je przyswaja. Im więcej masy udało mu się wypracować, tym szybciej tracił ma wadze. Zrezygnował więc z treningu areobowego, ponieważ starał się utrzymać wysoki poziom cukru w organizmie, tak żeby nie wykonywać procesów katabolicznych w tkance mięśniowej. Jako niechęć do aerobów i innych ćwiczeń spalających kalorię jest jednak [...]
[...] może wynosić na przykład: 6:2 (6g białka na kg masy ciała i 2 g białka) i powinien on być zawsze być dostosowany do konkretnej osoby (z uwzględnieniem masy jej ciała, poziomu tkanki tłuszczowej, codziennej aktywności). W takich proporcjach, tych składników dostarczają gainery. W czasie ciężkiego treningu siłowego zużywasz energię [...]
[...] szybciej, niż je przyswaja. Im więcej masy udało mu się wypracować, tym szybciej tracił na wadze. Zrezygnował więc z treningu aerobowego, ponieważ starał się utrzymać wysoki poziom cukru w organizmie, tak żeby nie wykonywać procesów katabolicznych w tkance mięśniowej. Niechęć do aerobów i innych ćwiczeń spalających kalorię jest jednak bezzasadna. [...]
[...] szybciej, niż je przyswaja. Im więcej masy udało mu się wypracować, tym szybciej tracił ma wadze. Zrezygnował więc z treningu areobowego, ponieważ starał się utrzymać wysoki poziom cukru w organizmie, tak żeby nie wykonywać procesów katabolicznych w tkance mięśniowej. Jako niechęć do aerobów i innych ćwiczeń spalających kalorię jest jednak [...]
[...] prace mogące prowadzić do prawdy. Miejcie na uwadze, że dr. Ellis nie jest kanapowym ekspertem - jest w niesamowitej formie. W wieku 55 lat waży 196 funtów (ok. 89kg), jego poziom tkanki tłuszczowej wynosi 5,5% i potrafi przejść 8 mil z 40funtową kamizelką-obciązeniem. Miałem okazję porozmawiać z nim o odżywianiu i suplementacji. MM: Pracujesz [...]
[...] i tiaminą w procesach metabolicznych. Jako składnik koenzymów niacyna uczestniczy w procesach utleniania i redukcji w organizmie. Uczestniczy w procesach regulacji poziomu cukru we krwi, w regulacji poziomu cholesterolu w organizmie, w regulacji przepływu krwi w naczyniach czy też w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry. Współdziała w [...]
[...] może wynosić na przykład: 6:2 (6g białka na kg masy ciała i 2 g białka) i powinien on być zawsze być dostosowany do konkretnej osoby (z uwzględnieniem masy jej ciała, poziomu tkanki tłuszczowej, codziennej aktywności). W takich proporcjach, tych składników dostarczają gainery. W czasie ciężkiego treningu siłowego zużywasz energię [...]
[...] twój organizm wykorzysta tylko tyle cukru, ile potrzebuje, a nadmiar ci zaszkodzi. DROGA NA MANOWCE Bywa ona długa i kręta... PRZYJEMNOŚĆ Zjedzenie czegoś słodkiego podnosi poziom tryptofanu we krwi, a aminokwas ten przenika do mózgu i pobudza wydzielanie serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. To dlatego po zjedzeniu czegoś słodkiego poprawia ci [...]
[...] związków chemicznych i leków, między innymi takich jak adriamycyna stosowana do leczenia nowotworów, która może powodować uszkodzenia mięśnia sercowego. Witamina B3 reguluje poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Hamuje ilość "złego" cholesterolu (LDL) i trójglicerydów (molekuł tłuszczu), a podnosi [...]
[...] naukowe potwierdzają, że przy wszystkich postaciach otyłości maja miejsce anomalie związane z wydzielaniem insuliny (hormonu wydzielanego przez trzustkę w celu obniżenia poziomu cukru we krwi). Otyłość wiąże się z cukrzycą, nadciśnienie tętniczym oraz patologiami wieńcowymi. Nadmierny poziom insuliny we krwi (jak i również nietolerancja [...]
[...] prace mogące prowadzić do prawdy. Miejcie na uwadze, że dr. Ellis nie jest kanapowym ekspertem - jest w niesamowitej formie. W wieku 55 lat waży 196 funtów (ok. 89kg), jego poziom tkanki tłuszczowej wynosi 5,5% i potrafi przejść 8 mil z 40funtową kamizelką-obciązeniem. Miałem okazję porozmawiać z nim o odżywianiu i suplementacji. MM: Pracujesz [...]
[...] oraz wzmaga obronę antyutleniającą komórek co zapewnia organizmowi sportowca szybszą regenerację po treningową a tym samym możliwość trenowania na znacznie wyższym poziomie i przy większej częstotliwości. Dzięki zastosowaniu enzymu - laktazy Whey C-6 jest znacznie lepiej tolerowany przez osoby mające problem z nie trawieniem laktozy [...]
[...] L-leucyna stymuluje produkcję insuliny, która przyśpiesza wchłanianie do komórek mięśniowych wielu aminokwasów. Wzrost produkcji insuliny nie powoduje istotnego spadku poziomu glukozy w surowicy, dzięki czemu nie zmniejsza się odporność fizyczna i psychiczna organizmu. L-izoleucyna odpowiada za powstanie hemoglobiny, stabilizuje i reguluje [...]
[...] strategie prowadzą do niezadowalających wyników można odpowiedzieć jednym słowem: węglowodany! Spożywanie dużych ilości węglowodanów (szczególnie cukrów i skrobi) podnosi poziom cukru we krwi. To powoduje uwalnianie insuliny, która obniża poziom cukru we krwi. Jeśli właśnie skończyłeś trening siłowy, to dobrze ,bo insulina ‘wpakuje’ ten [...]
[...] - neuroprzekaźnika potrzebnego do efektywnego działania pamięci. Cukier: Dodaje energii i poprawia nastrój; organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta redukuje poziom cukru we krwi. Insulina obniża poziom energii. Efekt negatywny po jakimś czasie przewyższa początkowy efekt pozytywny. DLPA, L-fenyloalanina: Zwiększa poziom dopaminy [...]